Drauge gaminame ir vaišinamės

Remdamiesi nauja priešmokyklinio ugdymo ir mūsų darželio programa, daug dėmesio skiriame sveikai mitybai, elgesio prie stalo kultūrai. Didžiausią dėmesį skiriame sveikatos ir fizinio ugdymo, matematikos ir meninėms ugdymo sritims. Kartu su priešmokyklinės ,,Ančiukų“ grupės ugdytiniais, jų tėvais aptarėme kokius maisto produktus, palankius sveikatai, galime pasigaminti grupėje.

Įgyvendindami projekto temą ,,Maisto ruošėjai“ kiekvieną antradienį nutariame ką gaminsime, kokių produktų ir kiek reiks atsinešti iš namų. Grupėje turime reikiamą maisto ruošimui įrangą, tai: konvekcinė krosnelė, kaitlentė, pjaustymo lentelės, kepimo popierius, priemonės išmaišyti, suplakti, matavimo indai.

Su ugdytiniais ieškome informacijos apie sveikus produktus (B1 pažinimo kompetencija), apie maisto puošimo elementus (C1 kūrybiškumo kompetencija). Sukuriame arba užsirašome jau žinomą gaminio receptą (B6 pažinimo kompetencija). Rašydami receptą,  pakartojame raides, jas skiriame nuo kitų simbolių (B2), kopijuojame, mokomės skaityti.  Bendraudami, tardamiesi vaikai matuoja, sveria, lygina produktus (B1 komunikavimo kompetencija), pjausto, maišo, dalinasi patirtimi, kelia klausimus ir išsako savo pastebėjimus. Sverdami, lygindami vaikai mokosi skaičiuoti, sieja daiktų kiekį su atitinkamu skaičiumi.(A1).

Su ugdytiniais kepėme obuolius, obuolių pyragą, dietinius sausainius su obuoliais, kukurūzų dribsnių sausainius, sumuštinius, picą. Mokėmės teisingai išvirti kiaušinius, juos atšaldžius nulupti , supjaustyti ir sukomponuoti sumuštinį.

Baigę gaminti, susitvarkome darbo vietą, serviruojame stalą (B1).  Iškepus pyragui ar kitam gaminiui, tariamės kaip jį puošime: kokiais ornamentais, linijomis, spalvomis. Skaičiuojame puošybos elementus, juos lyginame (B1). Labiausiai laukiamas etapas, tai vaišės. Ugdytiniams patinka ne tik vaišintis, bet labai noriai dalyvauja maisto ruošimo procese ir visada jo laukia. Aptariame rezultatus ir iškilusias problemas. Vaikai supranta taisykles ir draugiškai padeda vieni kitiems.

Mokomės tausoti maistą (B3 pilietiškumo kompetencija). Lietuvos nacionaliniame muziejuje su ,,Ančiukų“ grupės ugdytiniais dalyvavome  edukacijoje ,,Nuo grūdo iki duonos riekelės“. Susipažinome kaip sunkiai anksčiau dirbo lietuviai, kad užaugintų duonelę, todėl ją labai gerbė ir tausojo. Edukacijos metu vaikai malė grūdus senovinėmis girnomis, lyžės pagalba dėjo duonos kepaliuką į krosnį.                                                                                                   

Daug kalbame, ieškome informacijos apie tradicinius lietuvių patiekalus (A5 pilietiškumo kompetencija). Aptariame virėjo, kepėjo profesiją ir ugdome pagarbą visiems darbams (B4).    

Visus metus dalyvaujame Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro organizuojamame projekte ,,Sveikata visus metus 2022“. Sprendžiame kiekvieną mėnesį programoje pateiktus iššūkius.

Kiekvieną dieną, norėdami būti sveiki, valgome įvairų, šviežią, ekologišką maistą, mokomės valgymo kultūros, mandagaus ir gražaus elgesio prie stalo.

Gertrūda Narkovič ir Daiva Sebeckienė,

Priešmokyklinio ugdymo pedagogės